Adres: Zoeterwoudsesingel 62, Leiden
Opdrachtgever: Particulier
Jaartal: 2009
Aannemer: Bouwbedrijf Paardekooper

Zoeterwoudsesingel

Geschiedenis
Het grotendeels vrijstaande herenhuis Zoeterwoudse Singel 62 is oorspronkelijk rond 1910 in ‘Um 1800’ stijl door de bekende Leidse architect W.C. Mulder als woning ontworpen. Zoals zoveel grote woningen is het de laatste decennia echter in gebruik geweest als kantoorpand, als laatste door een notaris. Het pand heeft een bijzonder grote achtertuin aan de Thorbeckestraat omdat een tweede woning op het perceel nooit is gebouwd.


Tegenwoordig is het weer zeer aantrekkelijk in de stad te wonen en het is dan ook verheugend dat het pand naar de wens van onze opdrachtgevers zijn oorspronkelijke functie heeft teruggekregen. Naast de noodzakelijke restauratie zijn ook enige aanpassingen gerealiseerd.

Restauratie
Bij de restauratie zijn alle oorspronkelijke elementen zoals metselwerk gevels, houten kozijnen, dakkapellen, stalen balkons en het interieur met stucplafonds en bijvoorbeeld marmeren vloeren gerepareerd. Op het dak zijn de oorspronkelijke natuursteen leien aangebracht die in de loop van de tijd waren vervangen door foeilelijke eternit leien. Ook de oude tuinmuur met monumentaal hek aan de Thorbeckestraat is weer volgens de oude tekening teruggebracht.


Aanbouw
Naar de wens van de opdrachtgevers is de begane grond uitgebreid met een aanbouw aan de zijgevel. Door de ronde zijgevel krijgt de aanbouw een elegante uitstraling terwijl het materiaal en de detaillering van de gevel met natuursteen banden aansluiting vindt bij de monumentale hoeken van het pand. Met dit materiaalgebruik, deze detaillering en de diepliggende kozijnen past de aanbouw zeer bij het pand maar is het toch duidelijk een moderne toevoeging.


Trap
Oorspronkelijk was de zolder alleen bedoeld voor de bediende en slechts te bereiken via een smalle trap op de overloop. De trap was inmiddels vervangen door een lelijke kantoortrap die ook nog eens de verbinding van overloop met het mooie raam boven de voordeur verhinderde. Omdat de zolder ingericht zou worden als een kinderparadijs is gezocht naar een nieuwe trap op een andere positie. Net als bij de aanbouw op de begane grond is ook hier een trap gemaakt die met zijn wentelvorm en eiken detaillering modern is maar toch zeer bij het monumentale interieur past. Het verplaatsen van de trap verbeterde de overloop op de eerste verdieping met daglicht en uitzicht van het voorgevelraam boven de voordeur. En met het verruimen van het bestaande schalmgat komt het monumentale glas-in-lood venster in de zijgevel beter tot zijn recht.


Daklantaarn

In de kap zijn maar betrekkelijk kleine dakkapellen aanwezig en om te voorkomen dat we voor daglicht veel dakramen zouden moeten maken, is gekozen voor een daklantaarn op het platte deel van het dak. De daklantaarn laat het exterieur van het pand grotendeels ongewijzigd maar geeft daarnaast de toch al niet lage ruimte in de kap een prachtig ruimtelijk effect. Door de kinderkamers in de hoeken te plaatsen blijft in het midden een echt zeer bijzondere speelzolder over.