Adres: Vreewijkstraat 12b, Leiden
Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Jaartal: 1998
Aannemer: Jobo Bouw- en Aannemersbedrijf B.V.

Vreewijkstraat

Het in de Vreewijkstraat gelegen voormalige Rijkszuivelstation gebouwd in 1902 naar ontwerp van Rijksbouwmeester J. van Lokhorst in neogotische stijl en de naast gelegen uitbreiding in zakelijke stijl uit 1952 zijn verbouwd tot elf luxe appartementen en een penthouse. In een gewilde woonomgeving worden verschillende appartementen met elk hun eigen karakter, indelingen en afwerkingen gerealiseerd. De bovenste verdiepingen bieden een mooi beeld over de stad. Het monumentale karakter van de beide gebouwen wordt verstrekt door de fraaie detailleringen en afwerkingen met originele kleurstellingen en materialen. Het linkerdeel uit 1902 is een monument en wordt voorzien van klassieke interieurs terwijl het rechterdeel strak wordt afgewerkt met aluminium ramen en de betonnen draagconstructie grotendeels in het zicht. De appartementen zijn bereikbaar via een nieuw trappenhuis met liftopbouw geplaatst tussen beide gebouwdelen. Door de vormgeving en materialisering is het duidelijk een modern element.