Adres: Marktsteeg 10, Leiden
Opdrachtgever: Casper Faassen en Michael Roumen

Aannemer: Bouwbedrijf C.J. de Boer

Marktsteeg 10

Casper Faassen en Michael Roumen hebben ons gevraagd een ontwerp te maken voor het prachtige helaas leegstaande gemeentelijke monument aan de Marktsteeg 10. Het pand was in slecht onderhouden staat en als laatste tijdens de bouw gebroeders de Nobel als opslag gebruikt. 

 

In het plan van Faassen en Roumen zal een deel van het pand kunstenaars huisvesten: voor langere tijd en tijdelijk, eventueel aangevuld met een aantal werkplekken voor culturele of sociale organisaties. De begane grond moet het kloppend hart van het cultuurkwartier worden: een ‘curated shop’, waar bijzondere kunst en cultuur te zien is, waar mensen kunnen verpozen met koffie en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten tijdens kleinschalige events.

 

Het voormalige fabriekspand op Marktsteeg 10 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde. De Marktsteeg is een zeldzaam geworden 19e-eeuwse fabrieksstraat met een unieke uitstraling en de sfeer van weleer. 

 

Wij hebben in overleg met aannemer en opdrachtgever verbeteringsvoorstellen gedaan en het pand gerestaureerd. Het is een stoer en heel licht pand geworden met hele flexibele mogelijkheden.