Adres: Apothekersdijk, Leiden
Opdrachtgever: Leidse Welzijns Organisatie

Aannemer: BURGY Bouwbedrijf B.V., Leiden

Leidse Volkshuis

Het uit 1899 daterende monumentale Leidse Volkshuis is na 100 jaar grondig gerestaureerd en uitgebreid met nieuwe kantoor- en cursusruimten. De toegankelijkheid en de beheersbaarheid van het gebouw zijn tevens verbeterd. Met de restauratie is de oorspronkelijke structuur met hoge gangen en monumentale trappen weer in ere hersteld. De sfeer is nu, zoals oorspronkelijk bedoeld, helder en licht. De uitbreiding is tot stand gekomen door kwart cirkelvormige ruimten en door het aanbrengen van drie lagen aan weerszijden van de centraal gelegen grote zaal. De nieuwe ruimten sluiten direct aan op bestaande verkeersruimten waarmee de verhouding tussen nuttige ruimte en verkeersruimte is verbeterd. De gerestaureerde voorgevel met leien dak, de verticale zonneschermen in de negge, de verlengde deuren van de rechteringang en het tekstbord naast de hoofdingang weerspiegelen de ingrepen in het interieur: een prachtig gerestaureerd monument met enkele kleine moderne toevoegingen.

Wilt u meer over het gebouw weten? Neem een kijkje op: http://erfgoed.leiden.nl/geschiedenis/monumenten/volkshuis/