Adres: Fagelstraat 46, Leiden
Opdrachtgever: Particulier
Jaartal: 2007
Aannemer: Werkkracht B.V., Alphen a/d Rijn

Fagelstraat 46

Raadsherenbuurt
In de Raadsherenbuurt is door ons bureau een aantal uitbouwen gerealiseerd. De wens van de opdrachtgevers van de Fagelstraat 46 was het vergroten van de woning door een aanbouw aan de achterzijde en een renovatie van de zolderverdieping tot bijzondere logeerkamer.


Twee delen
De aanbouw bestaat uit twee delen waarbij de dakhelling van het deel dat grenst aan de noordelijke buren zo is geplaatst dat zij minder schaduw hebben dan bij een vlak dak. Beide delen van de uitbouw zijn voorzien van een geheel of gedeeltelijk glazen dak, natuurlijk om daglicht binnen te krijgen maar ook met het oog op de oude gemetselde achtergevel. Door extra aandacht voor de detaillering van de lichtstraat en het daklicht loopt de bakstenen achtergevel door van binnen naar buiten.


Zolder

De zolder bestond uit een aantal kamers maar is na verbouwing één grote ruimte geworden. De utilitaire zaken als badkamer, washok, pantry en berging zijn ondergebracht in een opvallend vormgegeven element in het donkerste deel van de zolder. Door een paar slimme ingrepen is ook in dit element daglicht gebracht. De bestaande dakkapel is uitgezaagd tot een minibalkon met openslaande deuren zodat ook hier extra licht naar binnen kan komen en met name de late avondzon (de dakkapel ligt op het noordwesten) diep in de ruimte kan doordringen.