Adres: J.P. Thijsselaan 12, 14 en 22 en Lobeliuslaan 1, Oegstgeest
Opdrachtgever: Particulieren
Jaartal: van 2004 tot 2009
Aannemer: Diverse aannemers

Jac. P. Thijsselaan

Ovaalvormig woningblok
De woningen van de Jac. P Thijsselaan en Lobeliuslaan in Oegstgeest vormen samen een ovaal met binnen het blok gelegen achtertuinen. Voor een aantal van deze woningen naar een ontwerp van Groosman Parners hebben wij verschillende dakopbouwen, een uitbouw aan de achterzijde en een erker ontworpen.


Dakopbouwen
Op de oorspronkelijke woningen hoort een houten dakopbouw met dakterras en pergola. Een aantal bewoners gebruikt het dakterras nauwelijks bij de aanwezigheid van een fantastische achtertuin. Het dichtbouwen van de ruimte naast de bestaande houten dakopbouw ligt voor de hand. Om het ritme van de bestaande kleine dakopbouwen niet te verstoren, eerder te versterken, zijn de tussen gebouwde uitbreidingen iets naar voren gehaald en op andere wijze, namelijk met zink, bekleed.


Varianten
Een variant op deze aanpak is voor de Jac. P. Thijsselaan 22 ontworpen: een kleinere uitbreiding van de bestaande dakopbouw waarbij een deel van het dakterras gehandhaafd blijft. Om toch het hele volume te suggereren, is er een pergola aangebracht.

Een tweede variant is gerealiseerd op Jac. P. Thijsselaan 14 ter plaatse van de doorgang naar het binnenterrein. Omdat deze woning eigenlijk een eindwoning vormt, die gespiegeld is ten opzichte van de woning aan de andere zijde van de poort, is een opbouw ontworpen met een gevel als doorzetting van de bestaande gevel van de eerste verdieping. Hierdoor wordt de kop van de blok geaccentueerd.

Erker en uitbouw
Van de woning aan de Jac. P. Thijsselaan 12 was op de begane grond de woonkamer aan de voorzijde een beetje donker door het bestaande overstek van de eerste verdieping. Naar wens van de opdrachtgever is een erker aangebouwd in de stijl van het huis op een wijze die naadloos aansluit bij de architectuur van de woning. De ambtenaar van de gemeente Oegstgeest, die het eindresultaat kwam keuren, vroeg waar de uitbouw was terwijl hij er naast stond!

Op de begane grond tenslotte van Lobeliuslaan 1 is een uitbouw geplaatst met een grote lichtstraat die de kleine beschaduwde tuin beter bij de woonkamer betrekt.