Adres: De Ridderstraat 22, Leiden
Opdrachtgever: Particulier

Aannemer: Ariba Timmerwerken, De Zilk

Ridderstraat

Omdat onze opdrachtgevers in de laatste woning van een rijtje wonen met een laag hellend dak aan drie kanten was de zolderuimte grotendeels onbruikbaar. Zelfs een dakkapel op elk dakvlak zou toch maar weinig ruimte opleveren. Hoewel het bestemmingsplan de grootte van een dakkapel beperkte, is toch met argumenten gepleit voor toestemming tot het maken van een grote doorlopende dakkapel.

Door de vorm van deze over drie dakvlakken rondlopende dakkapel in overeenstemming te brengen met de architectuur in deze wijk, hebben we wel goedkeuring kunnen krijgen. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Leiden zegt over deze oplosssing in hun Jaarverslag 2008 “de commissie vindt het een zorgvuldig ontwerp, passend bij de hoekpositie van de woning.”

De zolder is met deze dakkapel over drie zijden getransformeerd tot één grote loft-achtige ruimte. De ruimte wordt nog mooier door de dakkapel die een fantastisch panoramisch uitzicht over drie zijden geeft. Met een op maat gemaakte vouwwand kan de grote ruimte eventueel nog in tweeën gedeeld worden.