Adres: Slachthuislaan 25, Leiden
Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Jaartal: 2006
Aannemer: Aannemingsbedrijf M.W. Meyer BV

Stalgebouw

Als onderdeel van het uitbreidingsplan Nieuw Leyden is Swieten Partners Architecten door de gemeente Leiden gevraagd het oude stalgebouw op het voormalige slachthuisterrein te restaureren en her te bestemmen tot een kinderdagverblijf voor 70 kinderen. De restauratie bestaat onder andere uit het plaatselijk herstellen van het metselwerk, gietijzeren en smeedijzeren ramen, houten kozijnen, dak en dakranden. Dak, vloeren en gevels worden geïsoleerd. De ramen worden voorzien van achterzetramen. De nieuwe interieuronderdelen voor het kinderdagverblijf en de bijbehorende ruimtes zijn zelfstandige elementen die los blijven van de wanden en het dak. Hierdoor blijft de bestaande ruimte intact. Bijzonder element is de nieuwe achtergevel. De bestaande gevel is geheel gesloten; in de nieuwe toestand wordt deze open gemaakt door in de gevel grote glazen puien op te nemen, waarvoor een scherm hangt van geregen baksteen, als zonwering en als verwijzing naar de oude gesloten toestand.