Adres: Pelikaanstraat, Leiden
Opdrachtgever: Geveke Beheer BV
Jaartal: Ontwerp 1993, Bouw 1994/1995
Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zn BV, Warmerhuizen

Pelikaanstraat

Woongebouw met bedrijfsruimte

Appartementen en winkels

 

Op een voor de gemeente Leiden belangrijke locatie en stedenbouwkundig lastige positie staat een in samenwerking met architectenbureau Knappers en architect Van Veen ontwikkeld woongebouw. Het programma vroeg een relatief groot bouwvolume; 25  appartementen en winkelruimten om het plan enigszins haalbaar te maken.

Door draaiing van het gebouw ten opzichte van de rooilijn is een pleinruimte ontstaan. Tegelijkertijd schermt het gebouw een binnengebied af van lawaai van de weg. Vanwege de geluidsbelasting is het merendeel van de woningen voorzien van een serre als buitenruimte. Speciale bouwkundige, niet zichtbare kasten zijn voor dit project ontwikkeld in de plafonds van de serre.

De meeste woningen zijn gericht op de Pelikaanstraat, maar de kopwoningen aan de zuidzijde zijn gedraaid naar het plein. Kleurstellingen en materialisatie zijn afgestemd op de historische bebouwing. Witte en zandkleurige houten kozijnen, roodbruin metsel- en stucwerk domineren het beeld.